Programa d’actes 2018

Ja està tancat el programa d’actes de la 28a Fira d’Art de Salàs de Pallars. Aquí us el deixem per que el pogeu consultar i descàrregar-lo en PDF:

Presentació

La 28a edició de la Fira segueix el nou rumb iniciat l’any passat amb una altra mirada sobre l’entorn i el territori proper. Si l’any passat el paisatge va ser el lema i eix central, enguany ho serà la gent. Les persones que habiten aquests paisatges; les persones físiques i literals, però també les seves abstraccions o representacions. El cos, la figura humana, la seva expressió o introspecció formaran part del discurs i del transcurs de la Fira 2018, deixant-se veure o intuir en les diferents activitats.

Salàs amb la seva situació privilegiada, a mig camí del pla i la muntanya, ha estat lloc de trobada i intercanvi, de relació i de mercat. Durant cents d’anys les mules van ser el gran motiu, ara ho poden ser les arts.

Volem que la Fira d’Art sigui cada any un espai de reflexió sobre el territori, però sobretot, un espai de trobada i intercanvi entre tots els pallaresos i pallareses capficats d’una manera o altra en les arts.

Programa d’actes

DIVENDRES 10

 • 22.30 h – Mostremp sobre rodes. Projecció de curtmetratges del Festival de cinema rural del Pallars. Lloc: Casal Sant Pere (C/Bon Jesús, 5, 1r pis).

DISSABTE 11

 • 12.00 h – Acte d’inauguració. Presentació de l’exposició: El Pallars i la Gent. Col·lectiva d’artistes Pallaresos. Lloc: Pinacoteca (Edifici Casal St. Pere).
 • 16.00 h – Cafè amb gotes… d’artistes. Espai de presentació de projectes i debat entre creadors i artistes pallaresos. Lloc: Cafè Salon
 • 18.00 h – Obertura dels espais firals i tallers. Lloc: Era de Morlans i Era de Pòlit.
 • De 18.00 a 20.30 h – Dibuixem models del natural. Lloc: Plaça del Forn.
 • De 18.00 a 20.30 h – Taller “Busco-me”. Lloc: K-melot (edifici Casal Sant Pere)
 • De 18.00 a 20.30 h – Retrat del subjecte postfotogràfic. Lloc: Plaça del Mercat
 • De 18.00 a 20.30 h – El mural de la gent. Lloc: Raval del Vall
 • De 18.00 a 20.30 h – Caricatures. Lloc: Plaça del Mercat
 • 19.30 h – Visita guiada als espais firals. Sortida de la Plaça del Mercat.
 • 20 h – Presentació del projecte “Caçadors de mirades”. Per Sígrid Remacha i Eva Perisé (Museu Hidroelectric de Capdella). Lloc: Era de Pòlit
 • 20.30 h – Tancament dels espais firals.
 • 22.30 h – Cinema a la fresca: ”El loco del pelo rojo” . Lloc: Plaça del Forn.

DIUMENGE 12

 • 11.00 h – Obertura dels espais firals. Lloc: Era de Morlans i Era de Pòlit.
 • D’11.00 a 14 h – Dibuixem models del natural. Lloc: Plaça del Forn.
 • D’11.00 a 14 h – Taller “Busco-me”. Lloc: K-melot (edifici Casal Sant Pere)
 • D’11.00 a 14 h – El mural de la gent. Lloc: Raval del Vall
 • d’11 a 14 h – Caricatures- Lloc: Plaça del Mercat
 • D’11 a 13.00 h – Taller infantil – Lloc: Era de Morlans.
 • 14.00 h – Tancament dels espais firals
 • 16.00 h – Cafè amb gotes… d’artistes- Espai de presentació de projectes i debat entre creadors i artistes pallaresos. Lloc: Cafè Salon
 • 18.00 h – Obertura dels espais firals. Lloc: Era de Morlans, Era de Pòlit i Era de les Eres
 • De 18 a 20 h – Caricatures. Lloc: Plaça del Mercat
 • 20.00 h – Tancament dels espais firals.

DIMARTS 14

20.00 h – Festival de Música Antiga dels Pirineus FEMAP. María Hinojosa i Ludovice Ensemble. Música de cambra per a la cort de Lisboa. Lloc: Església Parroquial de Salàs de Pallars. Entrada de pagament.

Activitats Programades

INTERVENCIONS

El mural de la gent

Martí Atance Romero i Jan Vallverdú Prats.

L’art públic i, especialment el muralisme, tenen un llarg recorregut en la història de la pintura; ens els darrers anys ha viscut una nova relectura, que va des de la reivindicació política o social fins a l’embelliment dels espais.

Durant la fira i amb la feina de dos joves artistes muralistes, el mur del Vall agafarà una nova vida, amb les persones com a protagonistes.

El testimoni mut

Lluis Valls

No és pas cert que les paraules se les emporti el vent, les converses, les rialles, els crits o els plors queden en la gent i el record, com també queden impregnades en els espais on han estat pronunciades.

Lo Furunot acollirà acollirà aquesta intervenció.

ACTIVITATS PARTICIPATIVES /TALLERS

Busco-me

A càrrec de Susi Anechina.

Susi Anechina (amb  Magda Meseguer ) està treballant en el projecte “Busco-me”, que pretén reflexionar sobre el concepte d’identitat: el punt de partida va ser «què i com em defineixo jo com a dona» per acabar pensant en «què i com es defineix una dona avui en dia.

Una part del projecte consta de 300 pits realitzats en paper a partir de motlles fets del natural.

Durant la Fira d’Art totes les dones (de qualsevol edat) podran participar deixant-se fer un motlle dels pits.

Totes les que hi vulgueu participar envieu un correu a firadartsalas@gmail.com  i ens posarem en contacte amb vosaltres per organitzar el dia i l’hora que us vagi millor.

Retrat del subjecte postfotogràfic

A càrrec de Pere Montiel i Helena de Lara.

Proposem que els habitants permanents i circumstancials de de Salàs de Pallars durant la Fira de l’Art de 2018 participin d’una experiència postofotogràfica individual i/o compartida.

Es tracta de fotografiar als autofotografiats. O el que és el mateix, fer un retrat del retrat: Mentre el subjecte o els subjectes es fan una selfie, el fotògraf farà un retrat. Després es compartiran amb dues fotografies a les xarxes socials, donant prioritat a la immediatesa i a la difusió.

Dibuixem models del natural

A càrrec de Lluis Valls.

En la tradició de l’aprenentatge artístic dibuixar models era i és una fita important. Malgrat sembli una activitat reservada a iniciats, tothom es pot atrevir a fer els primers passos, guiat per un “mestre”.

Es posarà a disposició de tothom que vulgui llapis i paper perquè pugui dibuixar actors i actrius que faran de model.

Taller infantil

A càrrec de Núria Gonzalez.

Acostar els nens i les nenes a l’expressió artística i a l’art és una tasca formativa de primer ordre, si a més a més es fa d’una forma lúdica encara té més valor.

El taller d’enguany girarà al voltant de la temàtica general de la Fira: La gent

Caricatures

A càrrec de Javi Soriano

La caricatura no és només un retrat formal de la persona, és una anàlisi de l’ànima i el caràcter.

BASES DEL CONCURS D’INSTAGRAM

Resum de les bases (les bases completes a http://firadartsalas.cat):

Entraran a formar part del concurs tots aquells que pugin fotografies a Instagram amb les etiquetes #gentpallars18  i #firadartsalas18.

El concurs s’obrirà el dissabte dia 11 a les 18.00 h i finalitza el diumenge dia 12 a les 14.00 h.

El tema del concurs serà “El Pallars i la gent»

Els guanyadors seran contactats a través d’un missatge a la seva fotografia. Els seus noms es faran públics a Facebook, Twitter i web de l’Associació.

S’atorgarà 1 únic premi, consistent en una de les estampes de la col·lecció de la Fira d’Art. El premi s’ha de recollir personalment o per delegació amb una altra persona amb una autorització per escrit.

ESTAMPES

Les estampes d’edicions anteriors es poden adquirir a la taula del servei d’informació o contactant amb l’Associació Fira d’ Art al correu electrónic firadartsalas@gmail.com.