Edició 2017

Presentació

27 a Fira d’Art – Salàs Arts i Fira 2017

Després de moltes mirades i aproximacions molt diverses a l’art, en aquesta edició ens proposem accentuar encara més un gir cap al territori. Mai com ara -que el món s’ha fet petit i està globalitzat- guanya importància la vida local, l’acció local, l’expressió i l’art locals, arrelats i conscients de que des de la proximitat també es pot apel·lar al món sencer.

En aquest 2017 volem posar en primer pla a tots els pallaresos i les pallareses que, de forma amateur o professional, dediquen temps i esforç a una activitat creativa o artística en l’àmbit de les arts visuals.

Si la Fira té algun sentit és perquè sigui útil al territori. Algunes d’aquestes “utilitats” passen per:

  • Donar a conèixer el que es produeix als Pallars relacionat amb les arts.
  • Generar un espai de trobada, coneixement i intercanvi entre la gent que fa coses relacionades amb la creació i les arts al Pallars (recuperant també la funció «social» que feia la fira d’animals).
  • Crear afecció a les arts i, en la mesura del possible, mercat.
  • Atreure gent tant de la comarca com de fora.

Resum de l’edició

En l’edició 2017, des de l’Associació Fira d’Art ens hem proposat accentuar la mirada cap al territori, posant en primer pla a tots els pallaresos i les pallareses que, de forma amateur o professional, dediquen temps i esforç a una activitat creativa o artística en l’àmbit de les arts visuals, perquè pensem que si la Fira té algun sentit és, perquè sigui útil al territori.

Pensem que aquesta mirada local, no està renyida amb una visió àmplia de les arts, que avui pot abraçar tot el món.

Les dates d’aquesta edició han estat l’11, 12, 13 i 14 d’agost.

El cartell el va dissenyar Laura Tuneu.

Els actes van començar el divendres 11 amb una nova col·laboració del festival Mostremp amb una projecció de curtmetratges (Edició 2016) del Festival de cinema rural del Pallars al Casal Sant Pere.

Entre les 9 i les 12 hores es va fer la recepció dels participants, i cada u va poder instal·lar la seva obra en l’espai que se li va assignar.

El dissabte 12 es va inaugurar l’exposició col·lectiva d’artistes pallaresos a la Pinacoteca, amb el paisatge com a tema. Hi van participar 18 artistes amb obres realitzades en tècniques ben diferents.

Acabada la inauguració es va fer un recorregut conjunt de tots els participants i expositors per les eres i les dues instal·lacions (Mar interior i Habitació oberta)

Al migdia l’organització va oferir un dinar a tots els participants, una bona ocasió per creuar opinions i prendre consciència de qui som i què fem els pallaresos i pallareses.

A les 18 hores es van obrir les tres eres (Pòlit, Morlans i Eres), amb obra de 18 artistes, i Cori Pedrola va fer un taller de quimigrames.

A les 19.30 h 15 persones van participar en la visita guiada als espais firals.

El diumenge 13 el vàrem començar amb una tertúlia amb artistes, galeristes, gestors, educadors… vinculats tant a les arts visuals com a la Fira, per debatre la situació actual de la Fira i trobar línies de treball futur.

A les 11 es van tornar a obrir els espais firals. Cori Pedrola va tornar a posar en marxa el seu taller de quimigrames a l’era dels Eres, i a l’era de Morlans Núria González va fer un taller infantil de paisatges.

De 18 a 20 h Mariane Moestaredjo va organitzar el taller participatiu “La natura, l’art i jo” al Cafè Camats.

Com en edicions anterior es va fer un concurs d’Instagram amb el tema del paisatge, amb les etiquetes #paisatgesalas17 i #firadartsalas. Hi van participar 105 fotografies i va guanyar una imatge de Quim Agulló @agullobardaji.

L’Era d’en Balust va col·laborar oferint l’espectacle de dansa “Paseando” a càrrec d’Alba Olmedo.

A les 20 hores es van tancar els espais i la Fira 2016 va passar a ser història, però amb la voluntat de no ser una edició més, sinó l’inici d’una nova etapa.

El dilluns 14 i dins el Festival de Música Antiga dels Pirineus, vàrem poder assistir al recital de Mara Aranda.

De forma paral·lela es van realitzar dues instal·lacions col·lectives.

Mar interior, al Furunot

Una colla de barquets de paper van ser avarats a l’aigua del safareig.

El Pallars és lluny del mar, però l’aigua hi és molt present.

El safareig era un espai de trobada, un espai col·lectiu i interior alhora.

Una habitació oberta, al Seixell de l ‘ Angelet

Una porta oberta donava pas a un conjunt de matalassos de llana i maletes estesos pel rostoll.

Aquesta instal·lació col·lectiva, vol ser un record, una invitació i una denúncia. Un record de quan Salàs era un poble obert a gent de tot arreu, que el convertien en una gran habitació plena de firandants. Una invitació a continuar sent terra d’acollida de nous pallaresos i pallareses. Una denúncia de la situació dramàtica dels milers de persones que necessiten refugi.

Podeu veure el programa d’actes en format PDF aquí.