27à Fira d’Art – Salàs Arts i Fira 2017

Després de moltes mirades i aproximacions molt diverses a l’art, en aquesta edició ens proposem accentuar encara més un gir cap al territori. Mai com ara -que el món s’ha fet petit i està globalitzat- guanya importància la vida local, l’acció local, l’expressió i l’art locals, arrelats i conscients de que des de la proximitat també es pot apel·lar al món sencer.

En aquest 2017 volem posar en primer pla a tots els pallaresos i les pallareses que, de forma amateur o professional, dediquen temps i esforç a una activitat creativa o artística en l’àmbit de les arts visuals.

Si la Fira té algun sentit és perquè sigui útil al territori. Algunes d’aquestes “utilitats” passen per:

  • Donar a conèixer el que es produeix als Pallars relacionat amb les arts.
  • Generar un espai de trobada, coneixement i intercanvi entre la gent que fa coses relacionades amb la creació i les arts al Pallars (recuperant també la funció «social» que feia la fira d’animals).
  • Crear afecció a les arts i, en la mesura del possible, mercat.
  • Atreure gent tant de la comarca com de fora.

El Saló dels pallaresos.

Salàs es pot considerar un poble frontissa entre el pla i la muntanya, i aquest va ser el seu paper durant les fires. Aquesta idea es pot traslladar a la fira d’art i plantejar-la com aquell espai que articuli la creació que es fa en el territori amb la resta. Les arts que es produeixen als Pallars (com les mules) i que s’ensenyen i/o es venen a la resta del món.

Manllevar la idea de «saló» dels sorgits a França al segle XVIII (oficials i conservadors), pot ser un joc o una clucada d’ull a l’art clàssic, però revisitat i reformulat, ja que ho fan els pallaresos i pallareses i no cap estament oficial.

El paisatge com a base i punt de partida.

Som fonamentalment paisatge, perquè les condicions del territori ens determinen fortament la cultura. Per això, en aquest nou gir de la fira, plantegem una gran col·lectiva que -sota el tema del paisatge- reuneixi al màxim nombre possible de creadors i creadores del Pallars.