Edició 2019

Presentació

29a Fira d’Art de Salàs de Pallars 

En aquesta edició de 2019, de la Fira d’Art de Salàs de Pallars, el fil conductor i tema central és l’aigua. Com en anteriors fires, les diferents propostes expositives i instal·lacions versaran sobre aquest tema central.

L’aigua és un dels quatre elements fonamentals que donen pas a la vida: aigua, terra, foc i aire. Forma part indestriable de tots els paisatges, ja sigui per la seva presència, per la seva absència i per la seva acció o inacció. Als Pirineus, els mars, rius, barrancs, llacs i aigües subterrànies han anat configurant l’orografia, la flora i la fauna, al llarg de milions d’anys.

L’espècie humana ha contribuït a la configuració de l’entorn mitjançant l’aigua a través de la seva activitat. Des del principi dels temps, la necessitat d’aigua pel desenvolupament de la ramaderia i l’agricultura ha
transformat una part del terreny físic i ha determinat els assentaments. La gestió de l’aigua, el seu aprofitament, ha estat un dels indicadors del grau de desenvolupament de les societats i de la seva cultura. Els humans continuen inundant els seus horts amb l’aigua que circula per les sèquies com feien fa més d’un miler d’anys. Safareigs i fonts recorden temps no tan passats i la cultura popular recrea antics oficis que tenen a veure amb el transport de la fusta i l’aigua.

El descobriment de l’energia elèctrica accelerà la transformació de territoris com el Pallars. Els grans embassaments hidroelèctrics donen la benvinguda al viatger en aquestes contrades i acompanyen a milions de
persones cada cop que premen un interruptor a les llars del nostre país. L’imaginari popular, en especial al Pirineu, també incorpora l’aigua com a centre de les seves històries i contes. Estanys i fonts que serveixen de punt de reunió per a bruixes, barrancs on habiten les dones d’aigua, o senzillament històries de dones que feien la bugada en algun riu. Uns relats que es remunten a l’origen dels temps, preromans alguns, i que
relacionen, aigua, dones i fertilitat.

 

Cartell

Autor: Josep Pastor

 

Tríptic

Resum de l’edició

La 29ena edició de la Fira d’Art de Salàs va obrir les portes el dissabte 10 d’agost amb la inauguració de l’exposició “Aigua!!”, un recull pictòric, fotogràfic i escultòric elaborat per diversos artistes del Pallars. El dia anterior, divendres, la mostra ja va escalfar motors amb el “Mostremp sobre rodes”, la projecció de diversos curtmetratges del Festival de cinema rural del Pallars.

Com a element sorpresa, durant l’obertura de l’exposició, l’alcalde Francesc Borrell va informar els assistents de la donació de dues obres de l’artista José Pizarro per part de Daniel Messeguer, persona molt vinculada a Salàs, i de Montserrat Boixareu, natural de la Pobla de Segur. Totes dues obres dataven dels anys seixanta i setanta, i segons l’alcalde, serien les primeres obres del pintor, veí de Salàs i finat el 2004, incloses en el fons pictòric de l’Ajuntament.

Com és habitual en cada edició, els espais firals del poble es van convertir en sales d’exposició a l’aire lliure. Des de l’organització es calcula que les eres de Morlans, de Pòlit, a més de la Pinacoteca van acollir obres d’una vintena d’artistes naturals o amb un cert lligam amb el Pallars. Convé destacar-ne Joan Fàbregas, escultor i ferrer resident a Salàs, que va exposar obres fetes a partir d’elements naturals com ara troncs d’arbres.

La novetat d’enguany van ser les diverses intervencions artístiques realitzades en diversos punts del poble. Atès que el tema central de la Fira va ser l’aigua, fonts, abeuradors, safarejos i barrancs es van convertir en llocs on l’art va prendre protagonisme. L’objectiu d’aquestes instal·lacions, fetes amb elements naturals com per exemple pedres i còdols, va ser el de concebre l’aigua com un element de riquesa, cultura, progrés però també d’espiritualitat.

La Fira també va dur a terme un seguit d’activitats obertes al públic, com ara dos col·loquis titulats “Cafè amb gotes…”, espais de debat amb la presència d’intel·lectuals pallaresos. També es va projectar l’oscaritzada pel·lícula de Guillermo del Toro, “La forma del agua” i es van realitzar diversos tallers també dedicats a l’aigua com el d’estampació de samarretes amb tint. Així doncs, després de dos dies on l’afluència de públic va ser notable gràcies al cap de setmana, la 29ena edició de la Fira d’Art va cloure el dilluns dia 12 amb el concert englobat dins del Festival de Música Antiga dels Pirineus celebrat a l’església parroquial.

Tomàs Garcia Espot.

Cap de premsa Associació Fira d’Art Salàs de Pallars

 

Galeria de fotografies