Edició 2012

Edicio 2012

Resum de la Fira

Els dies, 10, 11 i 12 d’agost, se celebrà la 22a edició de la Fira D’Art de Salàs de Pallars.
Els actes es van iniciar el 10 d’agost a la Pinacoteca Fira d’Art amb la presentació de la Fira a càrrec de les autoritats i membres de l’organització, i amb la inauguració, amb un ple total, de l’exposició “Retrobant Pizarro”, retrospectiva de l’artista Pizarro, establert durant molts anys a Salàs de Pallars. La mostra recollia una obra molt amplia, desconeguda i sorprenent. Aquesta exposició va romandre oberta del 10 al 26 d’agost, rebent molts visitants.

El Sr. Alcalde Francesc Borrell, en nom de l’Ajuntament, aprofità l’ocasió per fer públic el reconeixement al Sr. Salvador Puig, president fins aleshores de l’Associació Fira d’Art i a la resta de l’equip que formava l’antiga junta, fent-li entrega d’una placa commemorativa d’agraïment per la perseverança de culminar 21 edicions de la Fira d’Art. Aquest homenatge també es va fer extensiu al crític d’art Sr. Josep M. Cadena i al pintor Sr. Joaquim Pujol Grau per la seva inestimable implicació.

L’homenatge a Pizarro continuà pels mateixos carrers del poble, on es localitzà, “Salàs vist per Pizarro”, una mostra de reproduccions d’obres del pintor, als diferents indrets on van ser pintades. Tanmateix, el cartell de la Fira, cada edició creat per un artista destacat, aquest es dissenyá a partir d’un dibuix de Pizarro.

El diumenge dia 11 a les 12h xerrada “Pizarro i la seva obra” a càrrec d’Anna Maria Boneta. La conferenciant, que va conèixer Pizarro, s’havia interessat per l’obra ja en vida del pintor fins el punt de plantejar-se dedicar-li la tesina. Ës a partir d’aquest estudi i de les converses mantingudes amb l’autor, que va fer un repàs cronològic de la vida i obra analitzant els diferents gèneres artístics que va practicar: murals pintats a col.legis menors de Castella i a edificis d’Institucions privades de Lleida capital i provincia, taules de temes religiosos, paisatges, pobles del Pallars, retrats…. Destacava Anna Maria Boneta el domini que demostrava Pizarro de les diferents tècniques pictòriques que utilitzava de forma aleatòria.

Contrastant amb la mirada al passat de l’artista desaparegut, aquest any es va presentar per primera vegada una instal·lació en una era. Els responsables foren Lililom i Lila, i l’Era del Manel, l’entorn. Aquest projecte enllaça la tradició de la vila de la Fira de Bestiar i el passat de les eres amb les mules, amb l’actualitat sense aquests animals ni el món perdut que les envoltava. Aquesta reflexió es fa a través d’unes fotografies de l’època en conserva, transparències amb frases que neguen l’existència de les mules… Lila afegeix una cortina de llana d’ovella Xisqueta a l’escenari. Durant la presentació de la instal·lació l’artista Lililom explicava: “Conserves de la Memòria és una peça feta amb pots de conserves. La idea de work in progress formava part de la proposta. Si els convidats ens donaven pots la peça es feia més gran a l’igual que la memòria… Les protagonistes de la instal·lació són les imatges dels nens i les nenes que acompanyaven les seves famílies, les dones que preparaven el menjar, els homes i els animals. Els homes, principals protagonistes amb els rucs, els cavalls i les mules eren conjuntament el motor econòmic de tot un territori, on Salàs era el punt de trobada per la compra i la veda d’ animals”

A les Eres com a espais d’exposició aquest any s’hi va afegir l’espai escultòric de Joan Fàbregas a Casa Barta, situat dins d’una de les antigues torres de defensa de la vila , tot just restaurada. L’obra d’aquest artista pallarès son treballs amb ferro. Va fer la primera exposició en solitari l’any 2006 al Comú de Particulars de la Pobla de Segur, titulada “Rovells”.

Els infants també van tenir un espai a la Fira, ja que es va realitzar un taller pictòric de tema dalinià per als artistes més joves.

La Fira d’Art de Salàs no es deixà cap camp artístic per explorar, va fer un passeig per la literatura i la música, a través de la presentació de la novel·la de M. Dolors Millat “Quirat i mig”, a càrrec de Rosa M. Espot. Llegí fragments l’actor Xavi Casan i l’ acompanyament musical el va posar la violinista Maria Vila interpretant unes peces de J. S. Bach.

Salàs, tampoc es descuidarà del setè art, com a cloenda de la Fira d’Art es va projectar Le Mystère Picasso, de H. G. Clouzot; aquesta pel·lícula, rodada el 1956 a l’estudi del pintormalagueny mitjançant innovadores tècniques cinematogràfiques, posa a l’abast dels espectadors la possibilitat de contemplar la tècnica i la manera de treballar de Picasso, un dels genis del S.XX.

Artistes expesitors a les eres

La Fira d’Art 2012 va contar amb 26 artistes que van exposar part de la seva obra, com és tradició, en uns espais únics i singulars, les Eres de Fira. Aquests indrets formen part de la història del poble de Salàs i de la Fira de Bestiar de peu rodó que es va celebrar durant més de 550 anys. Els visitants de la Fira d’Art van poder gaudir de les obres disposades dins les arcades de pedra, un marc excepcional per contemplar-les.

Llistat d’artistes participants a la Fira

Albert Tort, Alfons Casaubon, Anselm Cabús, Carmen Rodriguez, Conrad Muntada, Francesc G. Parisi, Gerard Losilla, Inés Durich, Joan Fàbrega, Joani Garcia Palomares, Joel Martinez, Josep Pastor, Josep Ramon Roy, Julià Vidal, Lililom, Maite Bohigas, Manuel Fajardo, Miquel Seguer, Montse Miró, Mª. Del Pilar Cases, Nuri Marsà, Pepita Farré, Pilar Capdevila, Ramon Arqué, Ramón Canal, Sergi Puras Castells, Sisco (Vilamitjana), Xavier Poch.

Descarregar el programa de mà.